Natur og Kultur

Udforsk Naturen og Kulturen herunder

Ødis Sø blev for ca. 200 år siden drænet for at arealet, på næste 40 hektar, kunne bruges til afgræsning.
Selv efter ihærdig dræning forblev området dog vådbund og i 2002 blev området atter oversvømmet som en del af vandmiljøplanen for at mindske kvælstofudledning og forbedre vilkårene for planter og dyr.

Søen danner i dag, sammen med skovområdet Drenderupskov, en naturskøn ramme omkring Ødis by.
Der er et rigt fugleliv ved søen og mulighed for skønne naturoplevelser på alle tider af året.

Landsbyfælleden er det offentlige areal ved Ødis sø.

Området kan benyttes af alle beboere i ØBØF og her afholdes bl.a. Sankt Hans fest og Sommer ved søen.

Langt det største areal af Ødis Sø er privatejet, en mindre del af søen er kommunal ejet og dermed er denne del af søen offentlig tilgængeligt, de 5 private lodsejere har både jagt – og fiskeretten.

Lokalrådet ØBØF har indgået en aftale med lodsejerne, at fiskeri er tilladt på det offentlige areal, betingelserne for fiskeri fremgår af skilte på stedet.

Hvis du er mellem18 og 65 ar, skal du huske at købe fisketegn. Det kan erhverves på posthuset eller i grejbutikkerne i Kolding eller på www.fisketegn.dk.

Ved Ødis Skole er der bygget et fugletårn, hvorfra der er gode muligheder for at se på fuglelivet ved og i Ødis Sø.

Bålhytte ved Ødis Skole

Bag ved Ødis Skole er der placeret den ene af to bålhytter i Ødis.
Bålhytten ligger bag den gamle pedel bolig, lige ved siden af fugletårnet. Med flot udsigt ned over dele af Ødis Sø.

Inde i Drenderup Skov er den anden placeret. Denne er en kombineret bålhytte og shelter.

Shelteret har plads til ca. 12-15 overnattende personer.
Der opført et muldtoilet i nærheden af sheltret -Husk toiletpapir.
Der må sankes træ i skovbunden til brug på bålstedet.

Shelteret er mulig at booke via “Book i naturen” -Som er Naturstyrelsens online bookingsystem til bookning af overnatninger i den danske natur.
Det gøres ved at finde sheltret på kortet og klikke på “Book her”-knappen. Bemærk at din booking falder væk, hvis du ikke er ankommet til det bookede bålhus/shelter senest 2 timer efter bookingstart. Har ingen booket stedet, er det tilgængeligt for alle, der har lyst til at slå sig ned for en kortere eller længere stund – måske blot for et kort rast omkring bålstedet eller for en overnatning.

Overvejende løvskov, domineret af eg, hvoraf flere er gamle bevoksninger.

Der er flere afmærkede vandrestier samt en riderute der fører rundt i skoven.

Der er mulighed for rast ved bålhytten midt i skoven ved den lille skovsø.

P-plads ved indgang til skoven.

Tæt ved Kolding ligger et ca. 6 km² stort naturområde med en højmose, en gammel skov og en ny skov. Forholdsvis ukendt uden for lokalområdet, men bestemt et besøg værd med den store variation fra den urgamle Fovslet Skov via Svanemosen med tørvegrave til den helt unge Hoppes Skov, der er en del af planerne om at fordoble Danmarks skovareal.

Drenderupgård
Ved Drenderupgård findes resterne af et voldanlæg, som formodes at kunne føres tilbage til Middelalderens og Renæssancens Drenderupgård.

I 1541 tilhørte Drenderupgård C.J. Lindenov, som var lensmand på Koldinghus.
Han lod hugge en gravsten(et relief)der viser ham selv og hans to koner.

Den kan ses på nordsiden i våbenhuset i Ødis Kirke.

Fovsletgård.
Hvor den nuværende Fovsletgård ligger har der i det 15.og 16 årh. ligget bygninger, hvis ejere har haft stor tilknytning til Koldinghus og dermed de regerende konger.

Kort om fortidsminder i sognet
Der findes en del fortidslevn i landskabet omkring landsbyerne i Ødis sogn. Fx findes ikke mindre end fire middelalderlige voldsteder. To af voldstederne er anseelige borgbanker fra senmiddelalderen og renæssancen, nemlig bankerne ved Drenderupgård og ved Fovsletgård.
Begge senmiddelalderlige voldsteder har ældre forgængere i nærheden.

Kun godt 1km øst for Drenderupgård ligger et ældre voldsted tæt ved ”Søborg” eller Gammel Hougård. Borgbanken er for længe siden nedpløjet og kan i dag knap anes i landskabet. Mellem de to voldsteder er der udgravet en vandmølle fra middelalderen, som sikkert har tilhørt hovedgården Drenderup og som blev drevet af vandet fra Ødis Sø.

Voldstedet ved Fovslet har også en forgænger som i dag befinder sig et stykke inde i Fovslet Skov.
I modsætning til det gamle voldsted ved søen, er voldstedet i Fovslet Skov særdeles godt bevaret, da der aldrig er blevet pløjet på stedet.
En markant voldgrav indrammer tre banker, to mindre og en større, hvorpå der sikkert har stået to tårne og et gårdsanlæg.

Den oprindelige kirke i Ødis var også bygget i den tidlige middelalder omkring 1100tallet og viser at Ødis, i hvert fald siden denne tid har ligget på sin nuværende plads.

I den nordlige del af Fovslet skov findes en klynge af gravhøje fra oldtiden og i Svanemosen lige øst for skoven, er der fundet flere nedsatte krukker som offerfund fra jernalderen. Langs kanten af mosen er der gjort adskillige fund af pilespidser og andre flintgenstande fra ældre stenalder.

I Drenderupskov kender vi også til en gravplads fra jernalderen og en rundhøj som sandsynligvis stammer fra bronzealderen. Til alle disse grave mangler vi at finde bebyggelser hvor folk har levet i oldtiden, og hvis du fx har en metaldetektor, eller et tingfindergen kan du være med til at finde frem til hvor de rigtigt gamle gårde og bopladser har ligget.

Ødis Cykelklub startede i ca. 1985, hver sommer fra den første mandag i Maj til den sidste mandag i August, mødes man kl. 19,00, og cykles der ture i Ødis og omegn.

Turene er for alle både store og små, det er gratis at deltage, og alle ture starter fra kirkepladsen.
Der er desuden en udflugtstur i løbet af sommeren, ligesom der altid er en afslutningsfest efter sæsonen.
Vel mødt.

Evt. nærmere info hos Minna på tlf. 61366015

Brugbare links
Kontaktinfo

 © 2024 – Ødis Lokalråd

Cookie- og privatlivspolitik